garpenblogg

Direktlänk till inlägg 7 juli 2011

Paris

Av Maria - 7 juli 2011 17:27

direkt efter incheckning körde vi iväg mot centrum, några stop på vägen för att få tag i franska godsaker bara, sedan var vi vid eiffeltornet. Hundarna var måttligt imponerande, storstad som storstad gissar jag- men dom väckte destå mer uppmärksamhet. Trodde folk här vad vana vid det mesta, men ett gäng staffar i matchande halsband var visst något nytt :-)

   

Min älskling hade inga bekymmer med att köra runt i triumfbågen - kanske bor det en liten fransos i honom trots allt ;-)

Visade honom & Sofia vart jag bodde med min familj under ett antal år, gatan var precis sig lik. Min systers & min väg till skolan om morgonen gick först förbi eiffeltornet och sedan tog vi bussen runt triumfbågen och en kort promenix till svenska skolan,som låg i svenska kyrkans lokaler. Minnen minnen, nej nu var det hundar vi skulle blogga om. Först liten text om triumfbågen från wikipediaTriumfbågen uppfördes 1806-1836 och påbörjades av den franske arkitekten Jean François Thérèse Chalgrin och avslutades av Guillaume Abel Blouet. Napoleon var den som bestämde att byggnaden skulle uppföras till minne av segern vid Austerlitz 1805, men hans makt tog slut innan Triumfbågen var färdigbyggd. Därför dröjde det ända till 1836 innan byggnaden stod klar. Den invigdes 29 juli 1836, på sexårsdagen av Julirevolutionen.

Det finns en skrift på triumfbågen som lyder: ”Detta monumentet som påbörjades år 1806 för att hedra den utmärkta armén, lämnades ofullbordat i många år. Det fortsatte byggas år 1823 med en ny avsikt, och var klart år 1836 under regeringstiden av kung Louis-Philippe I, som dedicerade det till äran av Frankrikes stridskrafter. G. A. Blouet, arkitekt.”

Napoleons kropp på väg till begravning bars genom Triumfbågen den 15 december 1840, fyra år efter att den var färdigbyggd.

Under triumfbågen finns den okände soldatens grav som symboliserar alla dem som stupade under första världskriget. Graven kom till år 1920 då stoftet efter en stupad soldat gravsattes här. På stilleståndsdagen, den 11 november, lägger den franska presidenten en krans på graven till minne av första världskrigets offer.

Triumfbågen ligger på den historiska axeln som har sin utgångspunkt i Louvren och går i en rak linje via Place de la Concorde längs Champs-Élysées och Triumfbågen ut till La Défense och avslutas med Grande Arche. Vid triumfbågen möts tolv breda avenyer som strålar ut från platsen som en stjärna. Fram till 1970-talet hette platsen Place de l'Etoile, (Stjärnplatsen).

Triumfbågen är 51 meter hög, 45 meter bred (284 trappsteg) och öppen för allmänheten.
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 9 april 2018 16:54

Under en heldag så kommer ni få prova på allt vad viltspår innebär.. ingen förkunskap krävs alls utan detta är en kurs inriktad just för nybörjare alt att man provat på lite men känner att man behöver ytterligare stöd.    Det är verkligen en perf...

Av Maria - 24 mars 2018 09:26

Hej och varmt välkommen till Garpenborgs kennelträff fredagen 30e mars Här kommer vi försöka sammanfatta allt ni kan tänkas behöva veta inför dagen    Var? Stockholms Hundsportcentrum i Uppl.Väsby (vägbeskrivning i separat fil) När? Vi börja...

Av Maria - 14 mars 2018 15:48


Den stolte fadern

Av Maria - 14 mars 2018 15:31


HD:B ED:ua Öga:ua L2HGA&HC: Gen.clear BPH: genomförd, skottfast Mamma till kennelns K3 kull ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ garpenblogg med Blogkeen
Följ garpenblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se