garpenblogg

Alla inlägg under juni 2012

Av Maria - 20 juni 2012 10:10

det finns inga perfekta hundar, ej heller några perfekta uppfödare!

Däremot kan det finnas en hund som är perfekt just för dig, men det innebär inte att den är perfekt för någon annan,,,, det kan oxå finnas en uppfödare som är världens bästa uppfödare- just för dig & de önskemål som just du har när du söker efter din perfekta blivande hund- detta innebär inte att samma uppfödare är perfekt för alla andra som söker efter valp samtidigt som dig.


att respektera att detta skulle kunna vara en god grund för ett trevligare klimat inom staffesverige. För som det ser ut nu så verkar en klick hundägare tro att just precis dom vet vilka kriterier som den perfekta uppfödaren samt de perfekta avelsdjuren måste besitta för att få äran att producera valpar.


Då kan man fråga sig ifall denna lilla klick hundägare är i stort behov av att köpa ett gäng hundar var? För så måste det väl vara? För annars undrar man ju för vems skull dom krigar? För krigar dom för ANDRA än sig själva så vore det ju himla sorgligt.

Och vet ni varför?

Jo för de allra flesta som letar efter staff idag är väldigt pålästa och kunniga, dom är fullt kapabla att själva bestämma vad som är viktigt för just dom. Dom kan på egen hand känna efter vilken uppfödare som dom träffar som dom tycker känns bäst. Det är ingen homogen grupp. Valpspekulanter är lika olika som folk är mest :-) Vissa har en drömfärg på sin blivande familjemedlem- vem är jag eller du att säga att detta är fel? Andra har en stark önskan om att finna en uppfödare som bor nära dem- samma sak här, detta måste respekteras. Många har tankar och önskemål kring genomförda hälsotester, andra inte. En hel del vill träffa mamman eller pappan först, andra tycker det är viktigare att valparna föds en viss tid på året som passar dem bäst att bli hundägare. Listan kan som vanligt göras lång :-)


Rasklubben har en rätt lång checklista på sin hemsida där man som spekulant kan få hjälp med att se vilka frågor som kan vara bra att ställa, samt ger nyblivna uppfödare en hjälp på traven i vilka ämnen som man bör gå igenom med sina spekulanter.


Som uppfödare får man heller ej ljuga om sin uppfödning! Kan tyckas onödigt att påpeka, men ibland så händer detta tyvärr. Ibland kanske ren miss, men ibland lämnas utrymme för att misstänka att man kanske medvetet valt att undvika att nämna vissa detaljer. Olyckligt, och förstås oerhört dumt när dessa "detaljer" ibland är av sådan art att de syns på hunddata. Då är det ju bättre att följa de regler som finns och berätta direkt. Valpspekulanter förväntar sig inte att få höra att hundarna är helt felfria, tvärtom känner de flesta sig tryggare när de känner att de kan lita på uppfödaren ifråga iom att denna berättar om både det som är bra och det som är dåligt.


Som uppfödare har man ju sedan rätten att själv avgöra vilka spekulanter man väljer att låta komma hem för att beskåda ens underverk. Så här sker ju ytterligare en gallring, fast från andra hållet. Även här varierar ju kriterierna märkbart från uppfödare till uppfödare.

Finns uppfödare som aldrig skulle sälja en hund till småbarnsföräldrar

Finns uppfödare som aldrig skulle sälja till förstagånsghundägare

Finns uppfödare som aldrig skulle sälja till någon som bor i lägenhet,,,eller som inte har körkort/bil

Finns uppfödare som har krav på åldersskillnad eller könsskillnad ifall fler hundar finns i hushållet

osv osv osv

Det den ena tycker är helt galet och absurt att ha som krav, tycker den andre är helt normalt och seriöst!


Dessutom ironiskt nog så är det inte alltid som så att valpköpare är nöjda- oavsett om de krav de från start haft har uppfyllts. Ibland tror jag att det helt enkelt är en fråga om personkemin mellan valpköparen och uppfödaren. Du kan ha en hund med UA på alla tester som finns, en super mentalitet samt en tjusig exteriör och frågar man hundägaren om den är nöjd med sin uppfödare så kan svaret ändå bli nej! Du kan även ha en valpköpare med en ganska sjuk hund - eller en hund som kanske inte alls har den rastypiskt önskvärda exteriören som ändå är nöjd med sin uppfödare.  Jag hoppas alla som läser nu förstår att ingen uppfödare vill föda upp sjuka hundar, utan att  jag bara vill påpeka att ett hundägande är så mycket mer än att äga en "perfekt" hund. Man ska trivas ihop och man ska känna sig trygg.


Uppfödare gör, precis som hundägare och precis som alla levande varelser, fel ibland. Ja, tänk, det är faktiskt så. Det finns då en organisation som man som uppfödare av renrasiga hundar måste vara ansluten till och det är Svenska Kennelklubben. Dom har ett omfattande regelverk som alla uppfödare samt alla medlemmar måste följa. 99% av alla uppfödare gör sitt allra allra bästa för att göra allt precis enligt regelboken! Ibland missar man något- man kanske missuppfattar någon ordalydelse, man kanske tom glömt bort någon regel man absolut inte får glömma bort. Ibland kan man oxå tro att man kanske har mera makt över sina sålda valpar än man faktiskt har,,,Men det är oerhört ovanligt att man med berått mod bryter mot några regler


Hur som helst så skulle jag önska mig för andra halvan av året att vi kunde vara lite mer toleranta mot varandra. Lite mer öppna för att det finns olika vägar att ta sig fram på, samt att det tom är så märkligt att inte alla har samma mål :-) Och man kan oxå ha vissa mål när man börjar och sedan kan dessa mål ändra sig genom åren.

Tolerans

Det vore så himla underbart, en knivsudd mer tolerans

Kan man önska sig något sådant?


Som exempel nedan ser ni vår lilla Irma. Hon är bluefawn, det finns många som anser att den färgen inte bör få finnas. Samma människor tycker nog att det är hemskt att vi kommer använda henne i avel. Det får man gärna tycka, men det jag begär är att man respekterar det faktum att vi följer rasstandarden, där denna färg är uppskriven som en av alla de färger som är godkända. För tycka olika måste man ju få göra- det är när detta tyckade går över till trakasserier som det inte längre är ok. Att kunna säga "Jag skulle inte göra den där kombinationen, men jag respekterar ditt val att göra den" vore något fler borde öva sig på att uttala

  

har mer tankar i ämnet men måste nu ta hand om lite hundvalpar och lite barn och ett gäng vuxna hundar samt annat som hör livet till.   

Av Maria - 19 juni 2012 20:32

har lyckats glömma bort att berätta att Garpenborg's Hans Majestät "Vilde" samt Garpenborg's Elise "Decibel" båda varit och gjort sina MHn. Det hela gick toppenbra för båda ekipagen och dom fick "fina kryss" i rutorna samt 1a på skotten på båda två. Vi är superglada och stolta över att ytterligare generationer av Garpenborgare visar att dom är glada, stabila & trygga samt skottfasta :-) Ett varmt varmt tack till mattarna Carina & Lisa för att ni så glatt ställde upp på det hela med superkort varsel dessutom! De allra flesta av våra valpköpare är oerhört lojala och oavsett om deras hundar själva skall gå i avel eller inte så ställer dom upp på att hälsotesta samt MH beskriva för kennelns skull. För att vi skall ha de bästa förutsättningarna för att kunna ta de bästa besluten kring vilka hundar från vilka kullar vi skall gå vidare med. Utan er- ingen framgång! Så är det bara!

Gissar att man kan luras att tro att vi kanske är mest inriktade på utställning om man läser bloggen, men faktum är att det långt ifrån är fallet. Däremot är utställningar mer bloggtacksamma, eller blogggångbara kanske är ett bättre ord. Något uppklädda hussar/mattar, ljusa ringar/hallar samt eventuellt lite färggranna rosetter :-)

Hursom, nu illustrerar vi först med en gullig bild på Vilde

 

och sedan med en söt på Decibel!

 

GRATTIS till er båda!

Av Maria - 19 juni 2012 18:34

jo, kom på ju när jag satt och berättade för Marianne om hur det gått i avesta när Barbro blev champion att avesta ofta varit ett turställe för oss genom åren, men inte bara det utan att Barbros mamma samt mormor oxå blivit BIR just där. En något annorlunda företeelse i alla fall i en så stor utställningsras som staffen ju faktiskt är och har varit de senaste 10åren. Och även just att dom är tikar, min känsla säger mig att hanar oftare blir BIR, men be mig inte om någon statistik över det för det besitter jag inte.

Nå, så jag började leta bilder och till mitt förtret hittade jag ingen bild från när Yoyo plockade sitt första cert och blev BIR just där,,, Men å andra sidan blev hon svenskvinnare och BIM i avesta 2010 och därifrån finns bildbevis.


Alltså-

2009-06-14 SE UCH Garpenborg's Underverk CERT & BIR & CHAMPION - domare Nina Karlsdotter

hennes dotter

2008-06-14 SE UCH, FI UCH, SE V-10 Garpenborg's Yoyo CERT & BIR . domare Charlotte Sandberg

och Yoyos dotter:

2012-06-17 SE UCH Garpenborg's Elodie CERT & CACIB & BIR & CHAMPION - domare Göran Bodegård


mao de som i framtiden blir hussar och/eller mattar till Barbros valpar bör åka till avesta och ställa ut :-)


nedan, Barbros mormor Vera vinner cert, BIR och blir champion (ser ni att det vräker ner?) Jag & Nathalie ser ut som två dränkta katter, fast glada sådana :-)

ok bilden nedan är ju lite fusk då eftersom det är ifrån 2010 när Yoyo blev BIM samt svenskvinnare. Den bilden jag inte hittar från när hon blev BIR så regnar det,,,,

 

och så den senaste från i söndags- även här vräker det ner :-)

   


dessutom vräkte det även ner den dagen då Garpenborg's Unicornico "Alfons" blev BIR och SE UCH Garpenborg's Underverk blev BIM just i avesta. Det var 2007-06-17 och domare var MR Hans Bierwolf. De flesta som var där minns den utställningen och inte bara pga vädret *skrattar gott*



Av Maria - 18 juni 2012 23:45

käraste O barnen fyller 14år idag. Kvar i livet är SE UCH VWW-08 Garpenborg's Orion "Nixxon" som med sin gråa nos satt i sig sina födelsedagsgåvor hemma hos Åsa i Gävle. Finaste Nixxon, ett sedvanligt smarrigt paket kommer via post till dig.

Vi ska förstås oxå ägna en stund åt att minnas de andra fina O:arna

SE UCH Garpenborg's Ophelia "Gullan"

Garpenborg's Olivia

Garpenborg's Odessa

SE UCH Garpenborg's Othello "Oscar"

Garpenborg's Oden (som så tragiskt dog som valp i spanien i magsäcksomvridning)

Garpenborg's Orlando "Charlie"

och så förstås herren nedan SE UCH VWW-08 Garpenborg's Orion "Nixxon"

GRATTIS!


   


Av Maria - 17 juni 2012 19:21

I Avesta idag smällde lilla Garpenborg's Elodie "Barbro" till med att kamma hem cert, cacib & BIR! Trots vädret (eller kanske lite tack vare det) och med den senaste utställningens trista resultat i minnet så gick det alltså vägen denna gången. Sedan här hemma satte jag mig och kikade på hennes utställningskarriär och fann att den faktiskt varit väldigt bra, man ska ju inte glömma att staffen är en av de absolut största utställningsraserna och att ens få excellent än mindre CK är bara det många gånger en bedrift :-) Barbro har fått många fina placeringar och därför känns det extra roligt att få championatet vid just det tillfället när domaren tycker extra mycket om ens hund :-) Stort grattis till Diana som lagt ner mycket tid och engagemang i Barbros fysiska och mentala kondition, för att inte tala om alla anmälningsavgifter och resor.


vi måste förstås även berätta att vi är stolta och glada över att Garpenborg's Globetrotter "Totte" blev 4a bästa hane och Garpenborg's Ärtan fick excellent och blev 2a i öppenklassen- grattis till er båda!

Grattis även till Kennel Amicusbull samt ägare Sara för BIM & Cacib på Amicus bull Aquatilis "Malte!


Här några härliga bilder från dagen


 

Grattis oxå till Fanny med fina Loppan för 2a bästa tik placeringen med reservcert!

 


 

Domare: Göran Bodegård

och fråga mig inte vad jag gör med handen- vinkar till pressuppbådet?? (iform av en ensam tina,,,)

 


 

här ligger Barbro och vilar efter dagens strapatser, tjusig utsikt hon har :-)

   


Vi kommer att para Barbro nu i augusti. Så här ser hennes status ut:

SE UCH Garpenborg's Elodie

HD: B
ED: UA
Öga: 2ggr UA

L2HGA: Clear

HC: gen.clear

Utställd: Svensk utställningschampion & 1st cacib

MH: genofört MH med 1a på skotten


Av Maria - 17 juni 2012 16:12

 

 RLD N, RLD F Garpenborg's Gregorious


"Josef"


Rallybegåvningarna Josef & Agneta har återigen slagit till! På deras sjätte rallytävling i karriären (som vi hoppas blir lång:-) tog dom deras sjätte första pris, och därmed erövrades titeln RLD F (rallylydnadsdiplom fortsättning) Tävlingen genomförde dom med 91p och en 5e placering. Vi måste nu passa på att ge en återblick över deras dryga 6v gamla rallykarriär (ja SEX veckor har dom tävlat totalt och hunnit med detta) samt bjuda på bilder och övrig info om Josef.

De fina bilderna tackar vi Mathilda Sandberg för!  


 


RLD N, RLD F Garpenborg's Gregorious "Josef"

HD: B/C
ED: 0/1

Öga: 2ggr UA

L2HGA: gen.clear
HC: gen.clear

Utställning: Cert & BIR

Rallylydnad: diplom nybörjarklass samt diplom fortsättningsklass


 


Tävlingsresultat Rally

Nybörjarklass

21/4  80p

22/4  97p

1/5    81p erhöll titeln RLD N

Fortsättningsklass

6/5    95p

19/5  86p

6/6    91p erhöll titeln RLD F


 


nu har Josef sommarlov :-) bortsett från att ett BPH är inbokat då :-) Samt kanske någon liten utställning oxå vem vet, stilig kille är han ju nämligen dessutom :-)



 

    !GRATTIS AGNETA & JOSEF!     

   

  

Av Maria - 16 juni 2012 09:30

Garpenborg's Dorothea "Esther" och Fantazmic Bonza Mate "Rex" blev den 9/6 föräldrar till en liten ensam kille som skall kallas Harry. Av dessa bilder att döma så ser han ju hur gullig ut som helst!

Att ha kullar med bara en valp i har vi ju själva erfarenhet av sedan tidigare och det är lite speciellt, men samtidigt väldigt roligt. Att dom skulle få några problem med hundspråk eller annat ser vi som en myt. Eller låt oss säga att de två gånger vi haft "envalpskullar" så har det i alla fall inte blivit så.

Stort varmt grattis till Sarah & Mattias på kennel Vingstaff till denne guldklimp! Vill ni följa hans livsäventyr så kika in HÄR.


och såklart skall vi även komma och pussa på denna klimp vart det lider. Men vi vill ju gärna se valpar när dom är så gamla som möjligt, runt 7v brukar vara en skoj ålder när man även kan se lite personlighet.


     


Av Maria - 16 juni 2012 08:56

på nationaldagen fick Elielunds Kate Karamell & Garpenborg's Äbbe sex fina bebisar. Tre av varje kön och söta så man nästan tuppar av! Nu är dom dryga veckan och jag vågar mig på ett inlägg. Stort och varmt grattis till kennelmamma Susanne och till valpmamman Kate från alla oss!


   

vi kommer förstås och invaderar er lite längre fram för att få pussa på dem!

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23
24
25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards